Hrvatska udruga za Alzheimerovu bolest

sri., 24. travanj 2024.

Obilježen Tjedan mozga 2017.

Tj-mozga-HUAB-17-3-2017.jpg

Tradicionalno obilježavajući Tjedan mozga, Hrvatska udruga za Alzheimerovu bolest i ove je godine organizirala predavanja i razgovore o problemima s kojima se njezini članovi suočavaju pri njezi članova njihovih obitelji koji izražavaju simptome demencije.

Tema ovogodišnjih predavanja održanih 13. i 17. ožujka 2017. u prostorijama naše Udruge bila je „Ne farmakološke terapije i pristup osobi oboljeloj od Alzheimerove bolesti“ o kojima je govorio dr. sc. Borna Godan, specijalist psihijatrije. Razumljivim i zornim prikazom ponašajnih i psihičkih simptoma demencije dr. Godan potaknuo je na oba susreta s obiteljskim skrbnicima mnogobrojna pitanja i opisivanje osobnih problema i nedoumica pa su tako oni imali priliku ne samo saznati više o simptomima demencije, već i uvidjeti konkretne načine kojima mogu ublažiti bojazni i neželjena ponašanja koje izražavaju oboljeli.

TJEDAN-MOZGA-M.Dajcic-16.03.jpg

Uz spomenuta predavanja održana je i edukativna radionica "Osnove njege i skrbi oboljelih osoba", koju je za učenika Škole za medicinske sestre Mlinarska u Zagrebu vodila Mira Dajčić, dopredsjednica i voditeljica Savjetovališta Hrvatske udruge za Alzheimerovu bolest. Bila je to izvrsna prilika budućim formalnim njegovateljima osoba s demencijom da se pobliže upoznaju s praktičnim načinima rada i komunikacije s njima.

Predavanjima u povodu ovogodišnjeg Tjedna mozga prisustvovalo je sedamdesetak osoba koji su izrazili nadu da će u budućnosti biti više ovako zamišljenih predavanja i razgovora.