Hrvatska udruga za Alzheimerovu bolest

sri., 24. travanj 2024.

Mjesec Alzheimerove bolesti - rujan 2017.

U Požegi održan okrugli stol o koristima ranog prepoznavanja Alzheimerove bolesti

Požega-13-9-2017.jpgU Požegi je u povodu Svjetskog mjeseca Alzheimerove bolesti u Zavodu za javno zdravstvo Požeško-Slavonske županije 13. rujna 2017. održan Okrugli stol tijekom kojega se raspravljao o koristima ranog prepoznavanja Alzheimerove bolesti i demencije. Uvodno predavanje održao je prof. dr. sc. Fran Borovečki, spec. neurolog, v.d. ravnatelja Odjela za bolesti pokreta i kretanja Klinike za neurologiju KBC-a Zagreb. To je bila prilika da mnogobrojni zdravstveni i socijalni radnici ove županije razmjene iskustva o ranom otkrivanju demencije i upoznaju se s novim metodama dijagnosticiranja uzročnika demencije koje su od nedavno građanima Hrvatske dostupne i uz uputnicu HZZO-a u odgovarajućim Referalnim centrima Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske u Kliničkom bolničkom centru u Zagrebu i Hrvatskom institutu za istraživanje mozga Sveučilišta u Zagrebu.

Među zaključcima okruglog stola ističu se potrebe dodatne edukacije obiteljskih liječnika o metodama otkrivanja demencije i uvođenje jednostavnih testova kognitivnih sposobnosti u njihove ordinacije, kao i potrebe uspostave županijskih odnosno nacionalnih registara osoba kojima je dijagnosticirana demencija. Naglašena je i potreba edukacije medicinskih sestara i socijalnih radnika kako bi i oni mogli kvalificirano provoditi testiranja kognitivnih sposobnosti kod osoba koji pokazuju prve znakove demencije.

Okrugli stol organizirali su Palijativni tim LiPa, Hrvatska udruga za Alzheimerovu bolest i Zavod za javno zdravstvo Požeško-Slavonske županije uz podršku Požeško-Slavonske županije, Grada Lipika i Grada Požega.

Požega-13-9-2017-(2).jpg