Hrvatska udruga za Alzheimerovu bolest

sri., 24. travanj 2024.

Utemeljeni smo 7. svibanja 1999.

Hrvatska udruga za Alzheimerovu bolest (HUAB) osnovana je 7. svibnja 1999. godine na inicijativu obitelji Dajčić i Šljivarić, uz prvog predsjednika Udruge dr. Z. MUBRIN-a,  te uz suradnju sa strukom - liječnicima specijalistima neurologije i psihijatrije, socijalnim radnicima, kao i drugim članovima obitelji. Od 22. listopada 2019. predsjednica Hrvatske udruge za Alzheimerovu bolest je Mira Dajčić, njezina utemeljiteljica i voditeljica Savjetovališta Udruge.

Obitelj suočena s Alzheimerovom bolesti, jednako danas, kao ni prije više od deset godina, kada je Udruga osnovana, nije svjesna težine dijagnoze, zdravstvenim, socijalnim i društvenim problemom s kojima će se suočiti tijekom bolesti.

Podjednako ni šira društvena zajednica nije spremna za problem Alzheimerove bolesti, koji nam je pred vratima kao epidemija.

Stoga Hrvatska udruga za Alzheimerovu bolest kao jedina organizirana zajednica stručnjaka u Hrvatskoj nastoji učiniti sve kako bi pomogla oboljelom, članovima njegove obitelji  te društvu u cjelini.

Što smo učinili do sada

 • Omogućili dobivanje pelena na teret HZZO-a.
 • Osigurali stalni savjetodavni rad s obitelji oboljelog.
 • Oformili  „Grupu za samopomoć„  kao pomoć njegovateljima oboljelih ali i samim bolesnicima radi održavanja psihofizičkih i društveno-socijalnih kontakata,  međusobne aktivnosti i pomoći , te razmjena iskustava.
 • Održavali redovita predavanja u sklopu rada Udruge te u Domovima umirovljenika.
 • Održavali  redovite tribine u sklopu Tribina Grada Zagreba, u okviru „Tjedna mozga“ Hrvatskog instituta za istraživanje mozga, u okviru djelatnosti Zavoda za javno zdravstvo u Zagrebu.
 • Sudjelovali smo u promjeni Pravilnika o vrsti i djelatnosti Domova umirovljenika, čime se omogućio prijem bolesnika od Alzheimerove bolesti u državne domove,  Pravilnik je stupio na snagu u travnju 2009. godine.
 • Omogućili sudjelovanje liječnika na međunarodnim Kongresima o Alzheimerovoj bolesti,
 • Organizirali šest Hrvatskih kongresa o Alzheimerovoj bolesti sa sudjelovanjem međunarodnih stručnjaka.
 • Uspostavili suradnju sa Visokoškolskim ustanovama (Studijski centar socijalnog rada Pravnog fakulteta u Zagrebu, Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu - Odsjek za psihologiju) radi organiziranja predavanja, edukacije i mentorstva studenata stručnih studija.
 • Uspostavili kontinuiranu suradnju sa srednjom Školom za medicinske sestre Vrapče s ciljem edukacije budućih medicinskih sestara za rad sa oboljelim od AB.
 • Ostvarili kontinuiranu suradnju sa Centrom za palijativnu medicinu, medicinsku etiku i komunikacijske vještine (CEPAMET) Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu kroz sudjelovanje u edukaciji polaznika poslijediplomskog tečaja trajnog medicinskog usavršavanja I kategorije „Osnove palijativne medicine“.
 • Podržali humanitarnu akciju pod nazivom „Ostani uz mene“, a čiji je cilj osnivanje Ustanove za palijativnu zdravstvenu skrb za osobe koje boluju od neizlječivih bolesti u što spadaju i oboljeli od Alzheimerove bolesti, za humani, zbrinuti i dostojanstveni kraj života.
 • Omogućujemo posudbu bolničkih kreveta u terminalnoj fazi bolesti.
 • Inicirali stavljanje antidementiva na B listu lijekova HZZO-a 2013 godine, a sada radimo na stavljanju barem jednog antidementiva na A listu lijekova (bez nadoplate).
 • U suradnji s Gradskim uredom za zdravstvo pokrenuli akciju edukacije građana o prepoznavanju promjena u svakodnevnom ponašanju koje upućuju na AB kroz distribuciju edukativnih letaka i plakata po Domovima zdravlja Zagreb.
 • Inicirali osnivanje Koordinacije za rano otkrivanje Alzheimerove bolesti (2013.) Grada Zagreba i sudjelujemo u izradi Postupnika za rano otkrivanje AB koji bi trebao biti objavljen početkom 2016.
 • Godine 2013. započeli smo s održavanjem Alzheimer Caféa.
 • Sa srodnim udrugama poduprli smo osnivanje 3 podružnice – za Požeško-slavonsku županiju s udrugom Palijativni tim LiPa, za Osječko-baranjsku županiju sa udrugom Memorija, za Dubrovačko-neretvansku županiju sa udrugom DUSAB.
 • Godine 2006. postali smo punopravni član Svjetske organizacije za Alzheimerovu bolest (ADI).
 • Godine 2009. postali smo pridruženi, a 2012. punopravni član Europske organizacije „Alzheimer Europe“.
 • Godine 2014. postali smo punopravni član Mediteranske alijanse za Alzheimerovu bolest (Mediterranean Alzheimer Alliance - MAA).
 • Godine 2015. Hrvatska udruga za Alzheimerovu bolest je s Hrvatskim društvom za Alzheimerovu bolest i psihijatriju starije životne dobi Hrvatskog liječničkog zbora utemeljila je Hrvatsku Alzheimer alijansu.

Hrvatska udruga za Alzheimerovu bolest (HUAB) osnovana je 7. svibnja 1999. godine na inicijativu obitelji, uz prvog predsjednika Udruge dr. Z. MUBRIN-a,  te uz suradnju sa strukom - liječnicima specijalistima neurologije i psihijatrije, socijalnim radnicima, kao i drugim članovima obitelji. Sadašnji predsjednik Udruge je doc. dr. sc. N. MIMICA.

Obitelj suočena s Alzheimerovom bolesti, jednako danas, kao ni prije više od deset godina, kada je Udruga osnovana, nije svjesna težine dijagnoze, zdravstvenim, socijalnim i društvenim problemom s kojima će se suočiti tijekom bolesti.

Podjednako ni šira društvena zajednica nije spremna za problem Alzheimerove bolesti, koji nam je pred vratima kao epidemija.

Stoga Hrvatska udruga za Alzheimerovu bolest kao jedina organizirana zajednica stručnjaka u Hrvatskoj nastoji učiniti sve kako bi pomogla oboljelom, članovima njegove obitelji  te društvu u cjelini.

ŠTO SMO UČINILI DO SADA:

·         Omogućili dobivanje pelena na teret HZZO-a.

·         Osigurali stalni savjetodavni rad s obitelji oboljelog.

·         Oformili  „Grupu za samopomoć„  kao pomoć njegovateljima oboljelih ali i samim bolesnicima radi održavanja psihofizičkih i društveno-socijalnih kontakata,  međusobne aktivnosti i pomoći , te razmjena iskustava.

·         Održavali redovita predavanja u sklopu rada Udruge te u Domovima umirovljenika.

·         Održavali  redovite tribine u sklopu Tribina Grada Zagreba, u okviru „Tjedna mozga“ Hrvatskog instituta za istraživanje mozga, u okviru djelatnosti Zavoda za javno zdravstvo u Zagrebu.

·         Sudjelovali smo u promjeni Pravilnika o vrsti i djelatnosti Domova umirovljenika, čime se omogućio prijem bolesnika od Alzheimerove bolesti u državne domove,  Pravilnik je stupio na snagu u travnju 2009. godine.

·         Omogućili sudjelovanje liječnika na međunarodnim Kongresima o Alzheimerovoj bolesti,

·         Organizirali pet Hrvatskih kongresa o Alzheimerovoj bolesti sa sudjelovanjem međunarodnih stručnjaka.

·         Uspostavili suradnju sa Visokoškolskim ustanovama (Studij za socijalni rad, Filozofski fakultet Zagreb – Odsjek za psihologiju) radi organiziranja predavanja, edukacije i mentorstva studenata stručnih studija.

·         Podržali humanitarnu akciju pod nazivom „Ostani uz mene“, a čiji je cilj osnivanje Ustanove za palijativnu zdravstvenu skrb za osobe koje boluju od neizlječivih bolesti u što spadaju i oboljeli od Alzheimerove bolesti, za humani, zbrinuti i dostojanstveni kraj života.

·         Omogućujemo posudbu bolničkih kreveta u terminalnoj fazi bolesti.

·         Godine 2006. postali smo punopravni član Svjetske organizacije za Alzheimerovu bolest (ADI).

·         Godine 2009. postali smo pridruženi član Europske organizacije „Alzheimer Europe“.


Komentari

Poslano od tajana na
jako dobro.
Odgovorite(Vaša email adresa neće biti javno prikazana.)