Hrvatska udruga za Alzheimerovu bolest

sri., 12. lipanj 2024.

Naš je ključni zadatak omogućiti osobama s demencijom da duže žive dobro!

Mira_Dajcic_predsjednica_HUABa.jpgBroj osoba koje žive sa simptomima demencije u Hrvatskoj neprestano raste. Prema statističkim podacima naše krovne udruge Alzheimer Disease International i Svjetske zdravstvene organizacije u našoj zdravstvenoj regiji demencijom je zahvaćeno oko 6% osoba starijih od 60 godina. Procjenjujemo stoga da će ih u Hrvatskoj do kraja 2019. biti već gotovo 100.000. O njima brine 250.000 tisuća obiteljskih njegovatelja. To nas dodatno obvezuje da proširimo brigu o njima i da sve naše snage još više usmjerimo prema poboljšanju kakvoće njihovog života. Jer, uz ranu dijagnozu i pravilnu njegu sobe s demencijom mogu dobro živjeti duže.

Za ostvarenje tog zadataka potrebne su promjene javno zdravstvenih politika na koje utječemo uz ostalo i promicanjem naše Inicijative Prijatelji demencije – Hrvatska. Međutim, osim promjena u načinu kako se zajednica odnosi prema osobama s demencijom, potrebne su nam i promjene zakona koji primjerice određuju tko i do kada može biti neformalni njegovatelj i odredbi po kojima lijekovi koji umanjuju simptome demencije nisu na A listi HZZO-a.

Stoga Vas u ime Hrvatske udruge za Alzheimerovu bolest pozivam da nam pružite potporu, učlanite u našu Udrugu, ojačate naš rad donacijama i podržati našu inicijativu Prijatelji demencije – Hrvatska i tako postanete uz ostalo i naši zagovornici potrebe društvenih promjena potrebnih da se osobe s demencijom prestanu marginalizirati. Jer zajedno s Vama moći ćemo učiniti više.

 

Mira Dajčić, bacc.physioth.
predsjednica HUAB-a


Komentari

Poslano od VESNA ZOVKO na
Molim vas, kako mogu stupiti s vama u kontakt. Liječnik koji vodi moga oca s ovom bolešću ne želi doći u kućnu posjetu i ne daje nikakvu terapiju osim normabela. Sve informacije mu dajemo usmeno, ali adekvatna pomoć ne daje i ne želi doći i utvrditi stadij bolesti. Stanje je jako teško i moj sin i ja (kći pacijenta) radimo i nismo u stanju biti s ocem 24 sata. Nemamo nikakvu pomoć liječnika. kako možemo zaštititi prava pacijenta i dobiti adekvatnu pomoć i edukaciju u ovoj situaciji?
Poslano od tajana na
Poštovana,
molim da se javite u Udrugu od srijede 4.09.2012. ponovno počinje rad našeg Savjetovališta za članove obitelji oboljelih. Radno vrijeme je svaku srijedu od 14 - 16 sati. Potrebno je ispuniti pristupnicu koju možete dobiti u udruzi i uplatiti godišnju članarinu u iznosu od 100,00 kn. U Savjetovalištu ćete, nakon učlanjenja, dobiti i sve moguće informacije koje Vas zanimaju. Također je moguće dogovoriti i specijalistički pregled liječnika specijaliziranih za Alzheimerovu bolest, a time i adekvatnu terapiju, tako da više ne ovisite o volji liječnika koji po svemu sudeći ne zna dovoljno o ovoj teškoj bolesti.
S poštovanjem,
Tajana Dajčić,
tajnica Udruge
Poslano od Ana na
Poštovani, zadnje tri godine moji roditelji se bore i ne mogu više izaći na kraj s bakinom demencijom, agresivnošću i čestim promjenama raspoloženja. Kako se ista ne želi javiti psihijatru da joj se dijagnosticira bolest, da li postoji psihijatar koji dolazi na kućnu adresu i na koji način ga se može kontaktirati? Napominjem da baka živi u Gorskom kotaru.
Odgovorite(Vaša email adresa neće biti javno prikazana.)