Hrvatska udruga za Alzheimerovu bolest

pon., 16. rujan 2019.

Ne nađemo li lijeka,
do 2050. bit će 100 milijuna oboljelih od AB

tablete_ruka.jpg

Svjetska epidemija Alzheimerove bolesti širi se i na Hrvatsku. Danas imamo oko 80.000 dementnih osoba od kojih je oko 15.000 na širem području Zagreba.

Budući da već danas u svijetu od te bolesti boluje oko 24 milijuna ljudi, a očekuje se da će broj dramatično rasti i do 2050. godine bit će ih četiri puta više, društvo se za to mora pripremiti. Radi se o bolesti koja je u ovome trenutku neizlječiva, dugotrajna i skupa. Oboljeli od Alzheimerove bolesti  traži kompletnu njegu 24 sata tijekom cijele bolesti i nerijetko se sama obitelj s tim ne može nositi. Uz primjereno liječenje lijekovima koji mogu produljiti život ili kvalitetu života za godinu ili dvije, nužni su i domovi za smještaj oboljelih od Alzheimerove bolesti.

Zahvaljujući naporima Hrvatske udruge za Alzheimerovu bolest i šire društvene zajednice, postignuti su određeni pomaci. Usvojen je „Pravilnik o vrsti i djelatnosti Doma socijalne skrbi“ koji definira smještaj osoba s Alzheimerovom demencijom u Domove za starije osobe, sa obavezom uređenja odjela za pojačanu medicinsku skrb, a jača i javna svijest u potrebi veće brige za osobe koje pate od Alzheimerove demencije.

Međutim to još nije dovoljno. Dio lijekova koji pomažu u borbi s Alzheimerovom bolešću još uvijek nije na listi besplatnih lijekova HZZO-a, a potrebna je i veća pomoć obiteljima koje brinu o svojim članovima - osobama koje pate od Alzheimerove demencije.

Stoga Vas u ime Hrvatske udruge za Alzheimerovu bolest pozivam da nam pružite potporu, da budete naši zagovornici u društvu i da se učlanite u našu Udrugu. Jer zajedno s Vama moći ćemo učiniti više.

Prof. dr. sc. Ninoslav Mimica, psihijatar,
predsjednik HUAB-a


Komentari

Poslano od VESNA ZOVKO na
Molim vas, kako mogu stupiti s vama u kontakt. Liječnik koji vodi moga oca s ovom bolešću ne želi doći u kućnu posjetu i ne daje nikakvu terapiju osim normabela. Sve informacije mu dajemo usmeno, ali adekvatna pomoć ne daje i ne želi doći i utvrditi stadij bolesti. Stanje je jako teško i moj sin i ja (kći pacijenta) radimo i nismo u stanju biti s ocem 24 sata. Nemamo nikakvu pomoć liječnika. kako možemo zaštititi prava pacijenta i dobiti adekvatnu pomoć i edukaciju u ovoj situaciji?
Poslano od tajana na
Poštovana,
molim da se javite u Udrugu od srijede 4.09.2012. ponovno počinje rad našeg Savjetovališta za članove obitelji oboljelih. Radno vrijeme je svaku srijedu od 14 - 16 sati. Potrebno je ispuniti pristupnicu koju možete dobiti u udruzi i uplatiti godišnju članarinu u iznosu od 100,00 kn. U Savjetovalištu ćete, nakon učlanjenja, dobiti i sve moguće informacije koje Vas zanimaju. Također je moguće dogovoriti i specijalistički pregled liječnika specijaliziranih za Alzheimerovu bolest, a time i adekvatnu terapiju, tako da više ne ovisite o volji liječnika koji po svemu sudeći ne zna dovoljno o ovoj teškoj bolesti.
S poštovanjem,
Tajana Dajčić,
tajnica Udruge
Poslano od Ana na
Poštovani, zadnje tri godine moji roditelji se bore i ne mogu više izaći na kraj s bakinom demencijom, agresivnošću i čestim promjenama raspoloženja. Kako se ista ne želi javiti psihijatru da joj se dijagnosticira bolest, da li postoji psihijatar koji dolazi na kućnu adresu i na koji način ga se može kontaktirati? Napominjem da baka živi u Gorskom kotaru.
Odgovorite(Vaša email adresa neće biti javno prikazana.)