Hrvatska udruga za Alzheimerovu bolest

ned., 19. svibanj 2024.

Mi Vam možemo pomoći, ali i Vi nama

otac_i_sin.jpgAlzheimerova bolest je degenerativna bolest stanica moždane kore i okolnih struktura, progresivna je i neizlječiva.

Alzheimerova demencija je sindrom koji se javlja kao posljedica Alzheimerove bolest, počinje postepeno, s napredovanjem bolesti i psihički poremećaj bolesti – sindrom postaje izrazitiji.

Za osobu oboljelu od  Alzheimerove bolesti te njegove okoline, prvenstveno obitelji, ali i šire zajednice,  započelo je teško i neizvjesno razdoblje.

Oboljeli i njegova obitelj ostaju sami, prepušteni mnogim nepoznanicama koje se nižu jedna za drugom. Bolesnik ne smije ostati sam, a to u obitelji u potpunosti mijenja život druge zdrave osobe. Član obitelji – njegovatelj prisiljen je zanemariti svoj profesionalni i društveni život, svoj osobni život i 24 sata biti u službi oboljelog kroz nekoliko godina.

Pomoć obiteljima oboljelih od Alzheimerove bolesti bio je osnovni razlog osnivanja Hrvatske udruge za Alzheimerovu bolest u proljeće 1999 godine, upravo na inicijativu obitelji oboljelog od Alzheimerove bolesti,  prije bolesti visoko obrazovanog te radno aktivnog na izuzetno odgovornim poslovima.

Kako je Hrvatska udruga za Alzheimerovu bolest sastavljena od stručnjaka: psihijatara, neurologa, neuroznanstvenika, višeg fizioterapeuta, socijalnog radnika, pravnika, od početka djelovanja započela je sa realiziranjem zacrtanih ciljeva – poticanja društvene svijesti o skrbi za oboljelog od Alzheimerove bolesti, educiranje obitelji, njegovatelja, medicinskog, zdravstvenog i socijalnog kadra te upoznavanja javnosti sa problemom bolesti i pronalaženjem mogućnosti rješavanja istih.

Pojavnost bolesti u svijetu kao i kod nas, u stalnom je porastu, od iste nitko nije zaštićen niti je načinom života može izbjeći. Medicina još nema pravi odgovor na mogućnost liječenja, a svakih 7 sekundi u svijetu jedna osoba oboli od Alzheimerove bolesti ili na svakih 12 zdravih osoba – jedna boluje od Alzheimerove bolesti.

Bolest je veliki zdravstveni, socijalni i društveni problem i za sada se s njom možemo boriti na način upoznavanja zajednice sa težinom bolesti, brigom o bolesniku kroz edukaciju bolesnikove okoline, te brigom o humanom smještaju oboljelih od Alzheimerove bolesti.

Mira Dajčić, viši fizioterapeut
dopredsjednica HUAB-a