Hrvatska udruga za Alzheimerovu bolest

sri., 24. travanj 2024.

3. hrvatski kongres o Alzhelmerovoj bolesti

Brijuni 2006.

Na Brijunima je od 7. do 10. rujna 2006. godine održan 3. hrvatski kongres o Alzheimerovoj bolesti s međunarodnim sudjelovanjem. Glavni organizator bila je Hrvatska udruga za Alzheimerovu bolest (HUAB), a suorganizatori su bili Hrvatsko društvo za kliničku psihijatriju HLZ-a i Hrvatsko

Kongres je organiziran pod naslovom „1906. - 2006., 100 godina Alzheimerove bolesti“, i okupio je gotovo 200 sudionika, tj. stručnjaka iz najrazličitijih struka. Tako su skupu nazočili brojni psihijatri, neurolozi, neuroznanstvenici, psiholozi, liječnici opće/obiteljske medicine, defektolozi, socijalni radnici, medicinske sestre i tehničari, radni terapeuti, farmaceuti, pravnici, studenti, novinari i drugi, ali isto tako i njegovatelji, članovi obitelji oboljelih, volonteri i bolesnici. Ovaj je međunarodni stručno-znanstveni skup pored hrvatskih sudionika okupio i brojne stručnjake iz 9 zemalja (Austrija; Bosna i Hercegovina; Italija; Kanada; Makedonija; Nizozemska; Njemačka; Slovenija i Velika Britanija). 

S obzirom da se upravo 2006. godine u cijelom svijetu obilježava 100 godišnjica otkako je njemački liječnik Alois Alzheimer prvi puta opisao bolest koja je kasnije ponijela njegovo ime, tako smo i mi, a uz pomoć našeg kolege-umjetnika doc. dr. sc. Eduarda Pavlovića, psihijatra i nastavnika Medicinskog fakulteta u Rijeci i člana Hrvatskog akademskog društva likovnih umjetnika (HAD LU) Zadar, obilježili tu stogodišnjicu kiparskom izložbom pod naslovom •• Aloisu Alzheimeru učast, . Izložba je popraćena prigodnim katalogom, u kojemu se prof. Boris Toman, povjesničar umjetnosti, nadahnuto osvrće na šesnaest prezentiranih kiparskih konstrukata. Da bi se Alzheimerova demencija (AD), koja će Zasigurno postati prioritetni zdravstveni problem 21. stoljeća, što bolje osvijetlila sa svih strana, na ovom su Kongresu raspravljane sljedeće tri glavne teme: I) Nove spoznaje u bazičnim istraživanjima Alzheimerove bolesti, 2) Suvremeni klinički pristup Alzheimerovoj bolesti i 3) Suvremeni trendovi u organizaciji grupa za samopomoć i edukacija njegovat elja. Svi sažeci usmenih izlaganja i postera tiskani su u časopisu Neurologia Croatica, na engleskom jeziku.

Svečano otvorenje vodili su predsjednik Organizacijskog odbora i dopredsjednik Hrvatske udruge za Alzheimerovu bolest prim. dr. sc. Ninoslav Mimica, predsjednik Znanstvenog odbora kongresa doc. dr. sc. Goran Šimić i predsjednik Hrvatske udruge za Alzheimerovu bolest dr. Zdravko Pecotić. Kongres je bio organiziran u obliku pozvanih predavanja, usmenih izlaganja i poster prezentacija.

Iz područja svake glavne teme Kongresa imali smo priliku čuti eminentne pozvane predavače. Kongres je svojim predavanjem otvorila Christine McGregor (Edinburgh, Škotska), predstavnica ADI-a, krovne međunarodne organizacije, kojoj i HUAB pripada od 2005. godine kao pridružena članica. Gđa McGregor je prvo pročitala pozdravno pismo Orien Reid (SAD), predsjedavajuće ADL-a, a potom je održala pregledno predavanje o organizacijskoj strukturi, aktivnostima i programu rada ADL-a, organizacije koja danas broji 77 zemalja članica. ADl je osnovana 1984. godine, sa sjedištem u Londonu, Velika Britanija, a glavni cilj organizacije je poboljšati kvalitetu života oboljelih i članova njihovih obitelji. U nastavku prvog dana plenarno predavanje održao je prof. Jack Diamond, znanstveni direktor Kanadske udruge za Alzheimerovu bolest, koji je prezentirao ogledno edukativno laičko predavanje o AD. Svakodnevno smo bili u prilici čuti najnovije spoznaje iz raznih europskih i domaćih neurozoanstvenih laboratorija, a također i cijenjeni strani i domaći kliničari informirali su nas o novim načinima farmako!oškog tretiranja i skrbi za osobe s demencijom. Program je bio tako koncipiran da se na dnevnoj bazi njegovao sveobuhvatan pristup AD, dajući time prostora svim stručnjacima i zainteresiranim osobama različitih profesija da međusobno razmjenjuju  informacije i iskustvo. Kako na ovom kongresu nije bilo paralelnih sekcija, znatan dio prijavljenih radova morao je biti prikazan u obliku poster prezentacije.

U sklopu kulturnog i socijalnog dijela programa osim spomenute izložbe sudionici su mogli pogledati film «Ljetnikovac na Zlatnom jezeru», te uživati u zajedničkom izletu brodom Brijunskim arhipelagom s posjetom otoku Mali Brijun.

Tehničko vodstvo organizacije Kongresa i vizualni identitet Kongresa uspješno je osmislila i odradila ekipa tvrtke «Studio HRG» iz Zagreba, uz pomoć tajnica Kongresa Kristine Grbić i Vladimire Ivanković.

Na kraju je istaknuta želja da se taj Kongres organizira i u buduće, svake dvije godine, le da postane tradicionalan i jedinstven u našoj zemlji, na kojemu će se njegovati takav sveobuhvatan, holistički pristup Alzheimerovoj bolesti (AB), a koji će okupljali sve relevantne domaće i brojne strane stručnjake i druge zainteresirane osobe koje se bave AB i srodnim područjima. Odluka o prijemu Hrvatske udruge za Alzheimerovu bolest u punopravno član sIvo ADI-a, koja je uslijedila na Godišnjoj skupštini ADl-a u Berlinu 11. listopada 2006. godine, dodala je potvrda uspješnosti ovog Kongresa. Međutim, možda najviša pohvala, kojoj se zbilja nitko nije nadao,je nominacija Hrvatske za potencijalnog domaćina ADl-eve godišnje konferencije 2010. godine.

NINOSLAV MIMICA


Komentari

Odgovorite(Vaša email adresa neće biti javno prikazana.)