Hrvatska udruga za Alzheimerovu bolest

pet., 24. svibanj 2024.

U Varaždinskoj županiji obilježen Svjetski dan Alzheimerove bolesti 2017

čet 21.09.2017. 19:35:00

21.9.2017. (HINA) - Na skupu, koji su organizirali Referentni centar za gerontologiju Ministarstva zdravstva i Zavod za javno zdravstvo Varaždinske županije, Marija Kušan Jukić istaknula je kako je rano otkrivanje bolesti izuzetno važno jer omogućava pravodobno liječenje. To utječe na tijek bolesti, ublažava niz psihičkih simptoma, a obitelj se priprema na sve što ih čeka tijekom njegovanja bolesnika.

U Hrvatskoj, nažalost, još uvijek Alzheimerovu bolest prepoznajemo kasno, upozorila je Kušan Jukić dodavši da su prvi simptomi slični zaboravljivosti koju svi iskusimo u stresnim okolnostima.

Prosječno devet do 15 posto ljudi starijih od 65 godina imaju neki oblik demencije, a Alzheimerova bolest čini 60 posto toga. No, liječi ih se godišnje tek 700-800 na razini cijele države, rekao je Branko Kolarić dodavši da se provode istraživanja u domovima za starije, kako bi se prikupili podaci o oboljelima.

Irena Stipešević Rakamarić iz Zavoda za javno zdravstvo navela je da stanovništvo Varaždinske županije sve više stari, pa je u zadnjem popisu bilo nešto više od 29.000 starijih od 65 godina.

Ako je, prema procjenama, prevalencija Alzheimerove bolesti 10 posto, to nas dovodi do gotovo 3000 osoba koje trebaju našu preventivnu zaštitu i rano otkrivanje bolesti, kazala je Stipešević Rakamarić.

Zamjenik varaždinskog župana Robert Vugrin najavio je uspostavu centra ili tima za gerontološku preventivnu zdravstvenu zaštitu te iznio podatak da je u Varaždinskoj županiji prosječna starosna dob 41,7 godina, a prije pedeset godina bila je 32-33 godine.

Starimo, dijelom zbog pada nataliteta, dijelom zbog podizanja očekivane životne dobi. Prvi put imamo udio stanovništva iznad 65 godina veći nego udio djece do 14 godina, rekao je Vugrin.

Prvi hrvatski sveučilišni udžbenik o ranom prepoznavanju Alzheimerove bolesti predstavila je Spomenka Tomek-Roksandić. Udžbenik govori kako rano otkriti bolest i kako sustav zdravstva i socijalne skrbi može osigurati primjerenu skrb za tako bolesne starije osobe, kazala je Tomek-Roksandić.

Tags: