Hrvatska udruga za Alzheimerovu bolest

ned., 19. svibanj 2024.

Svjetski dan Alzheimerove bolesti

sri 21.09.2016. 19:04:00

 

HTV - Podnevni dnevnik, 21.9.2016.

Svjetski dan Alzheimerove bolesti obilježava se u cijeloj Hrvatskoj. U Zagrebu je na Europskom trgu cjelodnevna manifestacija pod nazivom "Jesenja ruža za jesen života", a u Dubrovniku, Osijeku i Lipiku održani su Alzheimer Caféi.   
Hrvatska udruga za Alzheimerovu bolest priopćila je da građane želi upoznati s tom teškom bolesti, educirati ih o ranim znacima te pomoći svima koji se na bilo koji način susreću s problemima koje bolest nosi.
Od Alzheimerove bolesti i drugih oblika demencije u svijetu boluje oko 24 milijuna ljudi. U Hrvatskoj, procjenjuje se, ima 80.000 oboljelih, no liječi ih se mnogo manje jer se zbog postupnog početka bolesti smetnje vrlo često pripisuju staračkoj zaboravljivosti.
Bolest se javlja najčešće poslije 65. godina života. U prvih nekoliko godina bolest ne mora pokazivati dramatične simptome, dok u kasnoj fazi bolesnik sve više ovisi o tuđoj pomoći. Nažalost za ovu bolest još uvijek nema lijeka. Za rano prepoznavanje bolesti potrebno je dakako i više novca. No u Hrvatskoj ga za to nema kao ni za hospicij.

Tags: