Hrvatska udruga za Alzheimerovu bolest

pet., 24. svibanj 2024.

Glasgowska deklaracija

Podržite akciju

Za svijet bez demencije!

Alzheimer Europe, kojeg smo punopravni član, započeo je akciju podrške Glasgowske deklaracije koja priziva donošenje Europske strategije borbe protiv demencije i njima sukladnih nacionalnih planova, u čijem razvoju naša Udruga već aktivno sudjeluje. Cilj potpisnika ove deklaracije je pozvati svjetske, europske i naše sudionike u oblikovanju zdravstvenih politika da demenciji daju prioritet u javnom zdravstvu, ubrzaju donošenje odgovarajućih planova borbe protiv nje i pruže kvalitetniju podršku obiteljskim skrbnicima.

Ovu deklaraciju jednoglasno je prihvatilo 26 članica udruženja Alzheimer Europe na godišnjem susretu održanom 20. listopada 2014. u Glasgowu. Iz dana u dan potpisuje ju i sve više članova nacionalnih udruga, europarlamentaraca i građana svjesnih nedaća ove zdravstvene pošasti našeg stoljeća.

Učinite to i Vi. Odvojite svega jednu minutu vremena. Dovoljno je da kliknete mišem na gumb poveznice niže, a na stranici koja će se otvoriti unesete svoje ime i prebivalište - i pošaljete svoj glas za budući svijet bez demencije.

Kažite NE demenciji!

Učinite to odmah!

Sign-Glasgow-Declaratzion.gif

 

 

Tko je sve potpisao Glasgowsku deklaraciju

Putem sljedećih poveznica možete pogledati tko je sve do sada potpisao Glasgowsku deklaraciju:

Osobno

U ime organizacija

U ime kreatora zdravstvenih politika

 

Glasgowska deklaracija

Alzheimer Europe predložio je Glasgowsku deklaraciju 20. listopada 2014. godine. Istog dana usvojilo ju je jednoglasno 26 delegata članica organizacije Alzheimer Europe.

Glasgowska deklaracija poziva na stvaranje Europske strategije o demenciji kao i stvaranja nacionalnih strategija u svakoj europskoj državi. Potpisnici također pozivaju svjetske čelnike da prepoznaju demenciju kao javni prioritet zdravlja i razvoj globalnog akcijskog plana o demenciji.

Ako ste pojedinac koji želi potpisati Glasgowsku deklaraciju, kliknite na gumb "Prijava" u nastavku. Za kreatore politika i organizacije, molimo koristite posebne obrasce za prijavu u PDF formatu na dnu ove stranice.

Puni tekst deklaracije prikazan je niže.

Glasgowska deklaracija

Kao potpisnici obvezujemo se dosljedno promicati sva prava, dostojanstvo i samostalnost ljudi koji žive s demencijom.

Ta su prava opća i zajamčena Europskom konvencijom o ljudskim pravima, Općom deklaracijom o pravima čovjeka, Međunarodnim paktom o ekonomskim, socijalnim i kulturnim pravima, Međunarodnim paktom o građanskim i političkim pravima i Konvencijom o pravima osoba s invaliditetom.

Potvrđujemo da svaka osoba koja živi s demencijom ima:

 • pravo na pravodobnu dijagnozu;
 • pravo na dostupnost kvalitetne potpore nakon dijagnoze;
 • pravo na osobno usmjerenu, koordiniranu i kvalitetnu njegu tijekom bolesti;
 • pravo na pravičan pristup liječenju i terapijske intervencije;
 • pravo da bude poštovana u društvu.

Pozdravljamo to što se demencija sve češće priznaje kao javnozdravstveni prioritet na nacionalnoj i europskoj razini te pozivamo europske vlade i institucije da osiguraju prava osobama koje žive s demencijom te da se ta prava poštuju i potvrđuju.

Mi posebice

Pozivamo Europsku komisiju da:
 1. razvije Europsku strategiju o demenciji;
 2. odredi visokog dužnosnika koji bi usklađivao aktivnosti i istraživanja u području demencije u sklopu programa kao što su Horizon 2020., Program potpomognutog života u okružju europskoga inovativnog partnerstva u aktivnom i zdravom starenju, Združeni programi istraživanja neurodegenerativnih bolesti i Inovativna medicinska inicijativa;
 3. osnuje stručnu skupinu za demenciju u kojoj će biti uglednici iz Europske komisije, predstavnici zemalja članica EU i civilnih društava radi razmjene iskustava;
 4. novčano pomaže, na temelju svojih programa javnog zdravstva, organizacije Alzheimer Europe,European Dementia ObservatoryiEuropean Dementia Ethics Network.

 Pozivamo članove Europskoga parlamenta da:

 1. postanu članovi Europske udruge bolesnika s Alzheimerovom bolesti;
 2. podupru kampanju organizacije Alzheimer Europe i njezinih članica kako bi demencija postala europski prioritet i kako bi se prihvatila Europska strategija o demenciji;
 3. da budu dostupni ljudima s demencijom, skrbnicima i predstavnicima udruga bolesnika s Alzheimerovom bolest u njihovim zemljama.

Pozivamo nacionalne vlade da:

 1. razviju sveobuhvatne nacionalne strategije o demenciji s dodijeljenim sredstvima i jasnim procesom nadzora i evaluacije;
 2. uključe ljude koji žive s demencijom i njihove skrbnike u razvoj i praćenje tih nacionalnih strategija;
 3. podupru nacionalne udruge bolesnika s Alzheimerovom bolesti i demencijom.

Pozdravljamo to što je demencija međunarodno prepoznata kao globalni prioritet i odajemo priznanje raduAlzheimer’s Disease Internationaliskupini zemalja G7 zbog promicanja globalne akcije o demenciji te pozivamo međunarodnu zajednicu da:

 1. na temelju uspješne europske suradnje, kad je riječ o demenciji, uključi europske  inicijative u razvoj globalnih planova o demenciji;
 2. uključi udruge bolesnika s  Alzheimerovom bolesti i ljude s demencijom u proces odlučivanja i utvrđivanja globalnog plana istraživanja i konzultiraju se s njima;
 3. prihvati holistički pristup prioritetima istraživanja i uključi se u psihološko-socijalne, skrbničke, socijalno-ekonomske i zdravstvene sustave istraživanja kako bi osigurala da ciljevi istraživanja budu korisni  ljudima koji već sada žive s demencijom te onima koji će s demencijom živjeti u godinama koje dolaze;
 4. znatno poveća sredstva namijenjena svim područjima istraživanja demencije;
 5. promiče demenciju kao prioritet u drugim međunarodnim tijelima, uključujući i skupinu zemalja G 20, Organizaciju za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD), Svjetsku zdravstvenu organizaciju (WHO) i Ujedinjene narode.