Hrvatska udruga za Alzheimerovu bolest

sri., 24. travanj 2024.


Pomoć Savjetovališta članovima Udruge

Obitelj oboljele osobe ispunjavanjem pristupnice postaje član Hrvatske udruge za Alzheimerovu bolest koja mu pruža sve potrebne informacije o tijeku bolesti sa ciljem što veće pomoći bolesniku i njegovoj obitelji u teškoj i dugotrajnoj bolesti.

Godišnja članarina iznosi 150,00 kn.

Svaki uplaćeni iznos iznad 150,00 kn smatra se donacijom.

Savjetovalište za članove obitelji podrazumijeva psiho-socijalni edukativni rad sa članovima najuže obitelji oboljelog  kroz osobno savjetovanje i edukaciju te podjelom edukativnih brošura o bolesti u trenutku dijagnosticiranja bolesti i suočavanja obitelji s dijagnozom, kao i pružanjem savjetodavne i  edukativne podrške članovima obitelji oboljelog od Alzheimerove bolesti tijekom niza godina trajanja bolesti.

O bolesnoj osobi skrb je cjelodnevna i svakodnevna, što je zastrašujuće za obitelj oboljelog kao i za sve koju su aktivno uključeni u brigu o bolesniku.

Član obitelji - njegovatelj mora imati veliki talent za opažanje verbalnih i neverbalnih izražaja kod bolesnika i mora znati odgovarajuće djelovati na njih.

Izražena empatija kod njegovatelja i poštovanje prema bolesniku izuzetno je važna, a obavezno je sačuvati dostojanstvo oboljele osobe.

U savjetovanje i edukaciju obitelji oboljelih od Alzheimerove bolesti uključeni su liječnici specijalisti psihijatrije i neurologije, neuroznstvenici te viši fizioterapeut.

Grupe za samopomoć

U okviru rada Savjetovališta za članove obitelji organizirane su i Grupe za samopomoć.

Radi se o grupi od 4 – 5 obitelji, koje čine oboljeli i član obitelji, formiranih radi međusobnog druženja, razmjene iskustva, razgovora o problemima s kojima se susreću te uzajamne podrške.

Radom „Grupa za samopomoć“ podiže se razina socijaliziranosti i angažiranosti prvenstveno oboljelih ali i članova njihovih obitelji.

Termin sastanka je – svaki utorak od 12 do 14 sati.

Konzultacije članova udruge sa liječnicima specijalistima

U okviru rada Savjetovališta mogu se organizirati i razgovori sa liječnikom specijalistom neurologom ili psihijatrom, ali uz prethodni dogovor za termin.

Razgovor sa liječnikom specijalistom moguće je organizirati samo za članove Udruge.

Tribine

Edukativna predavanja o Alzheimerovoj bolesti, dostignućima u znanosti vezano za bolest, lijekove i njihovu primjenu, te izvještavanje sa svjetskih kongresa na temu Alzheimerove bolesti.

SOS telefon za članove Udruge

Za pomoć i savjetovanje članovima obitelji i njegovateljima oboljelih od Alzheimerove bolesti na raspolaganju je telefon 091/ 4004 138.

SOS telefon namjenjen je hitnim informacijama u vezi bolesti i problemima koje ona izaziva.