Hrvatska udruga za Alzheimerovu bolest

sri., 12. lipanj 2024.

10 stvari koje je dobro učiniti kad se dijagnosticira Alzheimerovu bolest

Ako je članu Vaše obitelji – suprugu/supruzi, majci/ocu, sestri/bratu… dijagnosticirana Alzheimerova bolest, to ne znači da je Vašem aktivnom životu došao kraj.

Živjeti s Alzheimerovom bolešću u svojoj obitelji znači da se trebate nositi se s nekim životnim promjenama prije nego što ste to očekivali. Što ranije otkrijete uzroke problema s pamćenjem člana Vaše obitelji, moći ćete više produžiti svoj produktivni rad brinući se (prihvatite to odmah: ponekad ili često uz pomoć obitelji, prijatelja i naše Udruge) za svoje fizičko i mentalno zdravlje,

Tako ćete i dalje uživati u svojem životu i druženju sa svojim najmilijima.

Donosimo 10 preporuka koje će Vam u tome pomoći.

  1. Učlanite se u Hrvatsku udrugu za Alzheimerovu bolest i imajte uvijek pri ruci broj njihova SOS telefona. 
  2. Prihvatite situaciju i upoznajte se s bolesti traženjem savjeta od liječnika, terapeuta, Savjetovališta koje se bavi problemima obitelji oboljelih od Alzheimerove bolesti.
  3. Održavajte fizičko zdravlje – nakon dijagnosticirana Alzheimerove bolesti preporučljivo je  napraviti kompletan sistematski pregled osobe, a pogotovo redovito kontrolirati zdravstvena stanja  već postavljenih dijagnoza (dijabetes, problemi sa srcem, plućima, bubrezima, bolovima u zglobovima, stomatološka kontrola…).
  4. Učinite svoj dom sigurnijim i udobnijim za oboljelog od Alzheimerove bolesti.
  5. Pravovremeno regulirajte zajedničko imovinsko-pravno vlasništvo i ovlastite jednog člana obitelj da upravlja njima onako kako bi to oboljela osoba željela.
  6. Razgovarajte otvoreno s drugima koji imaju Alzheimerovu bolest u obitelji i prihvaćajte pomoć drugih.
  7. Napravite predbilježbu oboljelog za smještaj u odgovarajući Dom za starije osobe.
  8. Bavite se stvarima koje raduju oboljelog od Alzheimerove bolesti, dajući mu manje radne zadatke i često ga hvalite za svaki uloženi trud.

  9. Nastojite se s oboljelim smijati što češće, budite optimistični bez obzira koliko Vam je to teško.
  10. Osigurajte dostojanstven život oboljelog u krugu svoje obitelji što je duže moguće.