Hrvatska udruga za Alzheimerovu bolest

ned., 23. siječanj 2022.

Domovi za osobe s Alzheimerovom bolešću koje preporučuje naša Udruga

Senior-Care.jpgDom Senior Care - suvremeni pristup skrbi o osobama s Alzheimerovom bolešću

Dom za starije i teško bolesne odrasle osobe Senior Care u Križevcima pruža suvremeni pristup skrbi o osobama s Alzheimerovom bolešću i drugim vrstama demencije. U 10 soba ženskog odjela Doma Senior Care moguće je smjestiti 18 osoba s demencijom prema najvišim standardima smještaja. Odlikuje ih domaća kućna atmosfera kako bi se osobe s demencijom osjećale maksimalno zaštićeno i ugodno.

soba.jpgSvaka soba je opremljena krevetima s antidekubitalnim madracima, namještajem oblih uglova kako ne bi došlo do neželjenih povreda oboljelih i raznolikom opremom koja služi bilo kao pomoć pri mogućim neželjenim situacijama ili kao svojevrsni oblik zabave i razonode. Starinski radio prijamnik, kutija uspomena s dragim predmetima ili slikama, plišane životinje i igračke te pregršt didaktičkih i memorijskih predmeta i igara koje poboljšavaju kognitivne funkcije oboljele osobe. Uz nadzor medicinskog osoblja iz svake sobe se može izaći u prekrasno unutrašnje dvorište gdje se korisnici mogu prošetati, zabaviti ili jednostavno uživati u prirodi i suncu.

blagovaonica.jpgOsobe s demencijom teže obrađuju vizualne podatke kao što su kontrast i osjećaj dubine prostora pa se teže snalaze u prostoru ili nejasno razlikuju tanjur od podloge, hranu u tanjuru ili tekućinu u šalici. Stoga su radi bolje orijentacije u odjelu funkcije prostora jasno istaknute odgovarajućim lako uočljivim znakovima, a boja suđa pomno odabrana. Konzumacija hrane i pića iz crvenih tanjura i šalica dokazano povećava unos hrane za 25% i tekućine za čak 85%.

kupaonica.jpgU kasnijem stadiju Alzheimerove bolesti osobe često zaboravljaju jesti i piti pa im se u tome pomaže kao i u mentalnoj i fizikalnoj rehabilitaciji. Među nefarmakološkim terapijama ističu se muzikoterapija i aromaterapija te različite okupacijske terapije poput kreativnih radionica, pisanja i čitanja, terapije smijehom, poticanja komunikacije i sudjelovanja u različitim društvenim igrama. Spomenutim načinima jednako kao i nizom osobno prilagođenih pristupa tim educiranih stručnih radnika Doma senior Care svakodnevno skrbi za oboljele pružajući im maksimalnu potporu u očuvanju mentalnih kapaciteta i vještina, neovisnosti i dostojanstva.

krea-radionice.jpg