Hrvatska udruga za Alzheimerovu bolest

pon., 16. rujan 2019.

Svjetski mjesec borbe protiv Alzheimerove bolesti 2016

Baloni-WAD-2016.jpg

Tijekom rujna 2016., Svjetskog mjeseca borbe protiv Alzheimerove bolesti, Hrvatska udruga za Alzheimerovu bolest i njezine podružnice održale su niz različitih događanja u diljem naše zemlje, doprinoseći time boljem poznavanju demencije u javnosti i njezinoj destigmatizaciji. O uspješnosti ovogodišnjih aktivnosti govori masovnost odziva građana i stručne javnosti, kao i vrlo pozitivni odjeci u mnogobrojnim medijima.

Radionice

Dom zdravlja Zagreb- zapad

Alz-radionica-Klepac_10-9-1.jpg

Aktivnosti obilježavanja Svjetskog mjeseca Alzheimerove bolesti započele su 10. rujna 2016. radionicom za liječnike te medicinske sestre i tehničare u Domu zdravlja Zagreb-zapad koju je naša Udruga sa spomenutim domom organizirala uz potporu Ureda za zdravstvo Grada Zagreba i u suradnji s Hrvatskim društvom za palijativnu medicinu HLZ-a. Teme radionice bile su Prevalencija demencije u svijetu i kod nas, o čemu je govorio predsjednik naše Udruge prof. dr. sc. Ninoslav Mimica, Praktične metode dijagnosticiranja i liječenja Alzheimerove bolesti, koje je predstavila doc. dr. sc. Nataša Klepac te Izazovi svakodnevnog života s oboljelom osobom i implementacija palijativne skrbi u nas, koje je predstavila dr. Vlasta Vučevac. Iznimno zanimanje za ovu radionicu iskazali su posebice liječnici opće i obiteljske medicine.

Dom zdravlja Vukovar

Vukovar-15-9-2016.jpg

16. rujna 2016. u Domu zdravlja Vukovar naša je Udruga održala Alzheimer radionicu o Njegovanju osoba s demencijom koju je vodila Marija Lacko, voditeljica Grupa za samopomoć Hrvatske udruge za Alzheimerovu bolest. Ova tema privukla je posebice medicinske i patronažne sestre iz Vukovarsko-Srijemske županije. Tijekom razmatranja niza slučajeva iz prakse, one su se posebno zanimale za modele rada s oboljelima i pružanja savjeta njihovim obiteljskim skrbnicima.

Alzheimer Caféi i predavanja

Kao i svake godine tijekom Svjetskog dana Alzheimerove bolesti diljem naše zemlje održan je niz susreta s građanima. Alzheimer Caféi popraćeni predavanjima održani su Vukovaru (16.9.2016.), Osijeku (16.9.2016.), Lipiku (27.9.2016.), Čakovcu (30.9.2016) i Ivancu (3.10.2016.).

Tema Alzheimer Caféa održanog u vukovarskom Cafe History Baru bila je obiteljsko skrbništvo ali i rasprava o sve učestalijim pojavama demencije kod osoba traumatiziranim posljedicama rata i zaključak da bi ovoj, još kod nas neistraženoj pojavi, znanost trebala posvetiti dužnu pažnju.

AC-Osijek-17-9-2016.jpg

Osječki Alzheimer Café organiziran u suradnji s podružnicom Hrvatske udruge za Alzheimerovu bolest, Udrugom Memoria  u dnevnom boravku „Aktivni umirovljenici Osijek“. Ovom susretu prisustvovale su najvećoj mjeri osobe koje skrbe ili se svakodnevno susreću onima koje izražavaju simptome demencije. Zato su s posebnom pažnjom pratili razloge radi kojih ne razumiju komunikacijske probleme s osobama s Alzheimerovom bolešću, o čemu je govorio Tomislav Huić, dopredsjednik HUAB-a.

U Lipiku je susret građana i aktivista Palijativnog tima LiPa u Alzheimer Caféu održanom u kongresnoj dvorani Quella iskorišten kako bi se nakon kraćeg  prigodnog predavanja prikazao jedan film o životu obitelji s osobom koja pati od Alzheimerove bolesti.  Potresna svjedočanstva filma snažno su utjecala na posjetitelje Alzheimer Caféa koji su ih kasnije komentirali izjavama kako će od sada na demenciju gledati drugačijim očima.

Čakovec-30-9-2016-web.jpg

Alzheimer Café u Srednjoj medicinskoj školi u Čakovcu bio je svojevrsni školski sat o demenciji. Pred više od 150 učenika završnih razreda medicinskih i fizioterapeutskih usmjerenja i pokojeg građana starije dobi koji se u svojoj obitelji susreće sa simptomima demencije, o Alzheimerovoj bolesti i skrbi o onima koji od nje pate govorila je tajnica Hrvatske udruge za Alzheimerovu bolest Tajana Dajčić.  Prisutnima je prikazan i niz kratkih filmova o životu osoba s demencijom.

Posljednji Alzheimer Café u ovom nizu održan je Domu Caritasa u Ivancu. Korisnicima i njegovateljima doma kao i građanima Ivanca tom je prilikom o Alzheimerovoj bolesti govorila dr.sc. Kušan Jukić, a o iskustvima njegovatelja osoba s demencijom Marija Lacko, voditeljica Grupe za samopomoć Hrvatske udruge za Alzheimerovu bolest.

Dan Alzheimerove bolesti 21. rujna 2016.

Najveći broj aktivnosti ostvaren je tijekom Svjetskog dana Alzheimerove bolesti, 21. rujna.

WAD-2016-Trg-EU-Zg-Pustanje.jpg

Jesenja ruža za jesen života

WAD-2016-Trg-EU-Zg-ruza.jpg

Tradicionalna manifestacija Jesenja ruža za jesen života održana je u Zagrebu, Pakracu i Požegi. Na središnjim gradskim trgovima ovih gradova na prikladnim štandovima razgovaralo se je s građanima, upućivalo na savjetodavno djelovanje Hrvatske udruge za Alzheimerovu bolest i njihovih podružnica, dijelili letci i brošure o Alzheimerovoj bolesti i obiteljskoj skrbi z a osobe s demencijom, a prodajom ruža prikupljala sredstava za njihov rad.

Setnja-Pakrac-Lipik-21-9-20.jpg

Privlačni štandovi ukrašeni balonima Svjetske federacije udruga za Alzheimerovu bolest, koje prate Dan Alzheimerove bolesti diljem svijeta, privukli su kao i proteklih godina brojne građane ali i medije koji su iskoristili ovu priliku za razgovor s čelnicima i volonterima naših udruga i građanima koji imaju osobna iskustva u njezi članova svojih obitelji s demencijom.

Koncert gudačkog kvarteta Musica Pro Bono

Kvartet-Pro-Bono-WAD-2016.jpg

Na Trgu Europe u Zagrebu, gdje su se odvijala i druga događanja Hrvatske udruge za Alzheimerovu bolest 21. rujna, posebnu pozornost zadobio je nastup gudačkog kvarteta Musica Pro Bono, sastavljen od glazbenika Zagrebačke filharmonije.

Hod za sjećanje

Na Dan Alzheimerove bolesti kroz središte Zagreba i od Pakraca do Lipika održan je Hod za sjećanje (Memory Walk) kojem su se pridružili mnogobrojni građani. U Zagrebu je povorku uz čelnike Hrvatske udruge za Alzheimerovu bolest predvodio gradonačelnik Bandić i dio naših najistaknutijih dramskih umjetnika i medijskih ličnosti.

Lipik-Quella-27-9-2016.jpg

Palijativni tim LiPa je Hod za sjećanje organizirao od Pakraca do Lipika. Po dolasku u Lipik sudionici su puštanjem prigodnih balona u zrak dodatno privukli pažnju građana i medija. Zatim je sudionike Hoda za sjećanje ugostio na Alzheimer Caféu u kongresnoj dvorani Quella.

Dani otvorenih vrata HUAB-a

Dani-Udruge-21-9-2016-web.jpg

U povodu obilježavanja Svjetskog dana Alzheimerove bolesti 21. i 22. rujna 2016. održani su u Zagrebu i Dani otvorenih vrata HUAB-a. Uz razgovore s rađanima iskorišteni su i za prikazivanje igranih i dokumentarnih filmova o  Alzheimerovoj bolesti. Igranog filma Iris i dokumentarnog filma Alzheimer's Musical.