Hrvatska udruga za Alzheimerovu bolest

pon., 19. kolovoz 2019.

mjesec ab 2015 AB pozitiv.png

Svjetski dan Alzheimerove bolesti 21. rujna

bandic-izjava-dana.jpg

Svjetski dan Alzheimerove bolesti i prateće aktivnosti Hrvatske udruge za Alzheimerovu bolest i njezinih podružnica izazvale su veliko zanimanje građana i medija diljem naše zemlje. Jutarnji list je izjavu gradonačelnika Zagreba Milana Bandića istaknuo kao izjavu dana, televizijske i radijske postaje izvijestile su o našim aktivnostima u više emisija, a novine i novinski web-portali popratile mnogobrojnim izvješćima i reportažama.  

U ZAGREBU

dan-ab-2015-zagreb.jpg

Kao i svake godine naša Udruga Svjetski dan Alzheimerove bolesti obilježila je na Cvjetnom trgu u Zagrebu gdje je pružala informacije građanima o ovoj bolesti, demenciji općenito i načinima obiteljske skrbi o dementnim osobama i svojem radu. Uz ostale, posjetio nas je i gradonačelnik Zagreba Milan Bandić sa svojim suradnicima. Ponovno je podržao naš rad te prihvatio prijedlog organizacije šireg sastanka na kojem će se razmotriti mogućnosti pružanja veće pomoći našoj Udruzi kako bi se proširila kvaliteta i širina njezinih usluga obiteljskim skrbnicima i osobama s demencijom.

Uoči Svjetskog dana Alzheimerove bolesti održan je Alzheimer Café u zagrebačkom Pubu Bulldog – svojevrsno poetsko večer na kojem je u prisutnosti Marike Šafran Berberović čitan izbor njezinih stihova.

U ponedjeljak, dan iza Svjetskog dana Alzheimerove bolesti, upriličen je bio Dan otvorenih vrata Udruge tijekom kojeg je u njezinim prostorijama bio organiziran razgovor sa specijalistom neurologom mr. sc. Moranom Ivičić.

U DUBROVNIKU

dusab023.jpg

U povodu Svjetskog dana Alzheimerove bolesti u Dubrovniku su svečano otvorene nove prostorije Dubrovačke udruge skrbnika, bolesnika i prijatelja Alzheimerove bolesti i ostalih demencija (DUSDAB) na adresi Od Svetog Mihajla 1. Otvorenju su nazočili članovi udruge, njegovatelji i članovi obitelji oboljelih, prijatelji udruge te predstavnici javnog života grada i županije. Nove prostorije udruge DUSAB nalaze se u staroj zgradi Atlantske plovidbe zahvaljujući kojoj ih ova udruga sada može koristiti za edukacije, potporu i druženje skrbnika i prijatelja bolesnika demencije. Kako je istaknula dopredsjednica Udruge Beba Pažin, novi prostori pomoći će u realizaciji ciljeva “mobilnog palijativnog tima” kao “dnevnog boravka” za bolesnike Alzheimerove bolesti i ostalih demencija.

U POŽEGI

Pozega-19-9-2015.jpg

Uz pomoć Grada Požege i Doma zdravlja Požeško-slavonske županije Palijativni tim LiPa iz Pakraca je u povodu Svjetskog dana Alzheimer bolesti u Požegi 19. rujna 2015. održao edukativnu akciju “Jesenja ruža za jesen života”.  Na štandu u pješačkoj zoni građani su mogli  dobiti informacije o ovoj bolesti, a prodajom ruža članovi tima prikupljali su donacije za daljnje aktivnosti. Prikupljanju sredstava su se pridružili požeški gradonačelnik Vedran Neferović i dogradonačelnik Darko Puljašić, koji su podržali cijelu akciju i djelovanje Palijativnog tima na području Pakraca i Požege. 

Bila je to i prilika da Palijativni tim LiPa promovira svoja nastojanja da stvori i razvije registar „Ambasadora dobročinstva“ među učeničkom populacijom u zdravstvu radi njihovog aktivnog uključivanja u rad tima, te senzibilizacije stručne i šire javnosti radi promicanja vrijednosti palijativne skrbi.

U OSIJEKU

AC Osijek 21-9-2015.jpg

U Maloj vijećnici Osječko-baranjske županije na Svjetski dan Alzheimerove bolesti održan je Alzheimer Café u organizaciji udruge Memoria. Silvija Dološić, predsjednica i Matea Milovac, popredsjednica Memorie, predstavile su ciljeve Udruge koji su educiranje i informiranje građana o njihovim pravima i slobodama, pružanje emocionalne i psihološke podrške skrbnicima i oboljelima od Alzheimerove bolesti, senzibiliziranje javnosti, kao i uspostavljanje različitih oblika skrbi za ove bolesnike. Naglasile su i planove prema kojima bi se u Osijeku trebao otvoriti hospicij za oboljele i dnevni centar te savjetovalište.

Tijekom Alzheimer Caféa doc. prim. dr. sc. Ljiljana Radanović Grgurić održala je predavanje „Alzheimerova bolest - izazov 21. Stoljeća“ u kojem je između ostalog istaknula najčešće simptome i probleme s kojima se oboljeli i njihove obitelji susreću ali i savjetovala vježbanje mozga, tjelesnu aktivnost i mediteranski tip ishrane kao prevenciju.

Obilježavanje Svjetskog dana Alzheimerove bolesti u Osijeku završilo je besplatnom projekcijom filma koji govori o Alzheimerovoj bolesti “Zauvijek Alice”, nagrađenim Oscarom i Zlatnim globusom.

Šire prikaze ovih događaja potražite u našim Novostima i isječcima iz TV emisija.