Hrvatska udruga za Alzheimerovu bolest

pon., 19. kolovoz 2019.

Suradnja s Mediteranskom Alzheimer alijansom

Mediteranska Alzheimer alijansa (MAA) utemeljena je travnja 2013. u Marakešu (Maroko) radi promicanja borbe protiv Alzheimerove bolesti i jačanja svijesti da te aktivnosti trebaju biti prioritetne u svim mediteranskim zemljama.

Hrvatska udruga za Alzheimerovu bolest punopravna je članica MAA od njezina osnutka. Uz našu udrugu, MAA obuhvaća i nacionalne udruge za Alzheimerovu bolest iz Cipra, Egipta, Francuske, Grčke, Italije, Libanona, Malte, Maroka, Monaka, Portugala, Slovenije, Španjolske i Tunisa.

Ciljevi Mediteranske Alzheimer alijanse

  • Stvaranje mediteranske mreže stručnjaka koji potiču razmjenu znanja i iskustava o Alzheimerovoj bolesti.
  • Poboljšanje i povećanje znanja potrebnog za dijagnozu i bolje razumijevanje Alzheimerove bolesti i društvenih posljedica koja ona uzrokuje putem multidisciplinarnih pristupa i kolektivnog iskustva.
  • Promicanje i dijeljenje lokalnih iskustava tj. najbolje prakse, etičkih pitanja i inovativnih poticaja u mediteranskoj regiji.
  • Stvaranje prijedloga lokalnim i međunarodnim institucijama kako bi Alzheimerove bolest postala prioritetna u svim Mediteranskom zemljama.
  • Širenje mreže stručnjaka i istraživačkih timova specijaliziranih za Alzheimerovu bolest  u zemljama Mediterana.
  • Ohrabrenje suradnje i partnerstva udruga i znanstvenika mediteranskih zemalja.
  • Razvoj obrazovnih programa za profesionalce u zemljama u kojima su takvi programi potrebni.

Na nedavnoj 9. Panhelenskoj interdisciplinarnoj konferenciji o Alzheimerovoj bolesti i srodnim poremećajima te 1. Mediteranskoj konferenciji o neurodegenarativnim bolestima, tijekom kojih je održana i radionica Mediteranske Alzheimer alijanse, predsjednik naše Udruge, prof. dr. sc. Ninoslav Mimica održao je predavanje „Alzheimer Hrvatska - naših prvih 16 godina“ i upoznao predstavnike drugih mediteranskih udruga za Alzheimerovu bolest s našim iskustvima.

Grand-hotel-Palace.png

Grand hotel Palace u Solunu gdje su održane spomenute konferencije